Κεντρο Προστασιας Καταναλωτων Δυτικης Μακεδονιας

Σωκ. Μπλιούρα 2 – 50100 Κοζάνη

Τηλ. & Fax: 2461042282

E-mail: kepka@in.gr

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΚΕ.Π.ΚΑ. Δ. Μακεδονίας για την παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή


Κυρίες και Κύριοι,
  Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα καταναλωτή.
«Όλοι έχουμε το δικαίωμα προστασίας από ψεύτικες ή παραπλανητικές διαφημίσεις ή ετικέτες σήμανσης – δικαίωμα προστασίας από ανασφαλή ή χωρίς αξία φάρμακα και άλλα προϊόντα – δικαίωμα να επιλέγουμε ανάμεσα σε αρκετά ομοειδή προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι τόσο σύνθετος, που οι ισχύοντες νόμοι δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα αυτά. Χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Κάθε χρόνο νέες χημικές ουσίες προστίθενται στα τρόφιμά μας ή ψεκάζονται στις καλλιέργειές μας. 90% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ήταν άγνωστα 20 χρόνια πριν. Αν μια νοικοκυρά δεν είναι εξειδικευμένη διατροφολόγος, μαθηματικός, χημικός και μηχανικός, δε μπορεί να ψωνίσει για την οικογένειά της ούτε να διαχειριστεί τα οικονομικά του σπιτιού της. Νέα φάρμακα τοποθετούνται στην αγορά, καθημερινά, χωρίς να είναι απαραίτητη η κατάθεση εκ των προτέρων αποδεικτικών στοιχείων ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικά για να θεραπεύσουν τις ασθένειες για τις οποίες συνιστώνται. Το ένα πέμπτο του κρέατος που καταναλώνουμε δεν ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας». Είναι ομιλία του τ. Προέδρου των Η.Π.Α., Τ. Φ. Κέννεντυ, το 1962, 47 χρόνια δηλαδή πριν.

Η ομιλία αυτή σηματοδότησε την αναγνώριση των οχτώ βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών (Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Δικαίωμα στην ασφάλεια, Δικαίωμα στην πληροφόρηση, Δικαίωμα στην επιλογή, Δικαίωμα στην εκπροσώπηση, Δικαίωμα στην αποζημίωση, Δικαίωμα στην εκπαίδευση, Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον) μέσα από την υιοθέτηση, από τον Ο.Η.Ε. των κατευθυντήριων γραμμών, για τα δικαιώματα των καταναλωτών, στις 9 Απριλίου 1985. Και, όμως, αυτά τα προβλήματα ισχύουν ακόμα και σήμερα. Τι συνέβη και δεν έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, μπροστά;

Στις σημερινές συνθήκες της έντονης οικονομικής κρίσης, το μέλλον, για τους καταναλωτές, προδιαγράφεται ζοφερό. Είναι ώρα να οργανωθούμε, να γίνουμε μέλη στο ΚΕ.Π.ΚΑ., να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Είναι ώρα να κάνουμε το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. πραγματικότητα.

«ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»
        Αφιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή του 2011 στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης των συλλογικών αποζημιώσεων των καταναλωτών.

Συλλογικές αποζημιώσεις καταναλωτών

Χαμένοι στα αεροδρόμια
Είμαστε στο αεροδρόμιο, ξεκινώντας διακοπές, με την οικογένειά μας. Όμως, η πτήση μας ακυρώνεται, μαζί με εκατοντάδες άλλες, γιατί η ηφαιστειακή στάχτη έχει καλύψει την ατμόσφαιρα. Η αεροπορική εταιρία δε μας ενημερώνει, για τα δικαιώματά μας, δηλαδή ότι πρέπει να μας παρέχει τηλεφωνικές διευκολύνσεις, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, φαγητό, νερό και να φροντίσει να μας πάει στον προορισμό μας, με άλλο δρομολόγιο. Φυσικά και δε μας παρέχει τίποτε από τα παραπάνω. Όλοι οι επιβάτες, που ταξιδεύουμε έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Αναγκαζόμαστε να βρούμε δωμάτιο, σε ξενοδοχείο και προσπαθούμε να αναδιοργανώσουμε τις διακοπές μας. Η αεροπορική εταιρία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη, απέναντί μας, ακόμα και, όταν μετά την επιστροφή μας, από τις διακοπές, καταθέτουμε καταγγελία, εναντίον της, μέσω κάποιου μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Τελικά, η ζημία, που υποστήκαμε, πέραν της ταλαιπωρίας, ήταν περίπου 500 ευρώ.

Χαράτσια κινητής τηλεφωνίας

Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας, με την οποία είμαστε συμβεβλημένοι, ξαφνικά, αποφασίζει να αυξήσει το χρόνο ελάχιστης χρέωσης, από 30 δευτερόλεπτα, σε 45 δευτερόλεπτα. Η ενημέρωσή μας δε γίνεται, σωστά και η Ε.Ε.Τ.Τ. επιβάλλει πρόστιμο, στην εταιρία. Όμως, εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε την ελάχιστη χρέωση των 45 δευτερολέπτων. Έχουμε υπολογίσει ότι, κάθε μήνα, αυτή η πρακτική μας κοστίζει περίπου 10 ευρώ. Πώς θα πάρουμε τα χρήματα μας, πίσω;

Εδώ και χρόνια, οι Ενώσεις Καταναλωτών της Ευρώπης ζητούμε να θεσμοθετηθεί η συλλογική αποζημίωση των καταναλωτών, δηλαδή μία διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων στα οποία θα προσφεύγουν πολλοί καταναλωτές, μαζί, που έχουν υποστεί ζημιά, από μία επιχείρηση.

Η απόφαση των δικαστηρίων, εφόσον δικαιώσει τους καταναλωτές, θα έχει, ως αποτέλεσμα, την αποζημίωση των καταναλωτών, δηλαδή την καταβολή, σε αυτούς, από την επιχείρηση κάποιας χρηματικής αποζημίωσης ή κάποιου άλλου αντισταθμιστικού οφέλους. Επίσης, η απόφαση αυτή θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές, που θα μπορούν να αποδείξουν ότι υπέστησαν αυτή τη ζημία, από την εταιρία.

Μέχρι σήμερα, οι συλλογικές προσφυγές, που μπορούν να υποβάλλουν οι καταναλωτές (συνήθως μέσω των Ενώσεών τους), έχουν, ως αποτέλεσμα να σταματά κάποια καταχρηστική πρακτική επιχείρησης και να επιδικάζεται μια αποζημίωση, η οποία καταβάλλεται, στην Οργάνωση των Καταναλωτών και στο Δημόσιο, που διαθέτει αυτά τα χρήματα, για δράσεις, υπέρ των καταναλωτών. Όσοι, όμως, καταναλωτές, έχουν υποστεί ζημία, από καταχρηστική πρακτική κάποιας π.χ. τράπεζας δεν αποζημιώνονται, αμέσως, παρά μόνο αφού στραφούν, ατομικά, κατά της επιχείρησης, που τους προκάλεσε το πρόβλημα.

Πριν από δύο και πλέον χρόνια, ξεκίνησε η συζήτηση, στην Ευρώπη, για τις συλλογικές αποζημιώσεις των καταναλωτών. Η αντίδραση της βιομηχανίας ήταν σφοδρή. Η προσπάθειά της, να μη θεσμοθετηθεί αυτό το εργαλείο, για την προστασία των καταναλωτών, φαίνεται ότι απέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να υποχωρεί, να καταθέτει αντιφατικές προτάσεις, να κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Β.Ρέντινγκ, η οποία, κυριολεκτικά «καπελώνοντας» τους συναρμόδιους, για τα θέμα αυτό, Επιτρόπους κ. Χ. Αλμούνια και κ. Τζ. Ντάλι, ανακοίνωσε, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι «παγώνει» τις συζητήσεις, για τις συλλογικές αποζημιώσεις των καταναλωτών.

Φυσικά, αυτό ήθελε η βιομηχανία. Μετά από πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες των Ενώσεων Καταναλωτών, υπό την καθοδήγηση της BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών), το θέμα ξαναήρθε, στην επικαιρότητα, όταν, στις 4 Φεβρουαρίου 2011, η Ε.Ε. ξεκίνησε, πάλι, διαβούλευση, για το θέμα αυτό. Και πάλι, η αντίσταση της βιομηχανίας είναι τεράστια.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πιστεύει ότι οι συλλογικές αποζημιώσεις των καταναλωτών είναι ένα εργαλείο απαραίτητο, για να τεθεί η βιομηχανία, προ των ευθυνών της και να μάθει να σέβεται τα δικαιώματά μας.

Για το λόγο αυτό, αφιερώνουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, στην προσπάθειά μας, για τη θεσμοθέτηση της συλλογικής αποζημίωσης των καταναλωτών. Για να πείσουμε την Ε.Ε. ότι πρέπει να αντισταθεί, στις απαιτήσεις και στις αρνήσεις της βιομηχανίας, χρειαζόμαστε στοιχεία. Έτσι, ξεκινάμε μία έρευνα, μέσω της ιστοσελίδας μας, για να διαπιστώσουμε, αν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι χρειάζονται αυτό το εργαλείο και αν θα το χρησιμοποιήσουν, εφόσον θεσμοθετηθεί. Η έρευνα βρίσκεται στις διευθύνσεις:
http://kepkakozanis.blogspot.com

Καλούμε όλους τους καταναλωτές της χώρας μας να λάβουν μέρος, στην έρευνα αυτή και να μας βοηθήσουν, με τη συμμετοχή και τις απαντήσεις τους να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας, στην αποζημίωση, που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται, από τη βιομηχανία.


ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δ. Μακεδονίας ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί την επέκταση των δράσεών του προς όφελος των καταναλωτών σε όλη την Δυτική Μακεδονία.
- Την Κυριακή, 13-3-2011 συμμετείχαμε στην Ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια Ζωικών Τροφίμων και τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα, που έλαβε χώρα στην πόλη της Φλώρινας την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή που διοργάνωσε η ΕΚΑΤΟ Φλώρινας.
- Σκοπεύουμε να προβούμε σε κάλεσμα προς τους δανειολήπτες και στους άλλους Νομούς (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας) για την επιστροφή εξόδων φακέλου δανείου. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει λυθεί ήδη από το 2005 νομολογιακά (με απόφαση του ΑΠ) και νομοθετικά ήδη από το 2008 (με ΥΑ από το 2008).
- Θα συμμετάσχουμε στις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού που πλέον με το ν. 3852/2010 μεταβιβάζονται στην αρμοδιότητα των Δήμων.
- Αναμένουμε την πρόσκληση τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας για συμμετοχή του ΚΕΠΚΑ Δ. Μακεδονίας στην Δημοτική και Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 76 και 178 του ν. 3852/2010.


Προτρέπουμε τους καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας  να αγκαλιάσουν το ΚΕ.Π.ΚΑ.  και να γίνουν ενεργά μέλη αυτού, εκδηλώνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για την εγγραφή τους σε αυτό. Θα μας βρουν στο Σωκράτειο Μπλιούρειο Ίδρυμα σε καθημερινή βάση και τις ώρες από 08:30 έως 12:30 και 18:00 έως 20:00
          
  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα Μ.Μ.Ε. για τη θετική τους προσφορά στους στόχους που έχει θέσει το ΚΕ.Π.ΚΑ. και όλους τους καταναλωτές και τους φορείς που ενεργά και συνειδητά συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού.

Σας ευχαριστώ.

Γιάννης Θεοφύλακτος
Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Δ. Μακεδονίας

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Ο Αντιπρόεδρος, κ. Θωμάς Παπαγιώτας, γεωπόνος, αναφέρθηκε στα οκτώ βασικά δικαιώματα των καταναλωτών, όπως αυτά πρωτοαναφέρθηκαν στην ομιλία του τότε Πρόεδρου των ΗΠΑ, J.F. Kenndedy, το 1962, δηλαδή: Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Δικαίωμα στην ασφάλεια, Δικαίωμα στην πληροφόρηση, Δικαίωμα στην επιλογή, Δικαίωμα στην εκπροσώπηση, Δικαίωμα στην αποζημίωση, Δικαίωμα στην εκπαίδευση, Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Για τα δικαιώματα αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, καθώς δεν μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι που αυτά θέτουν εκπληρώθηκαν πλήρως. Τέλος, ο κ. Παπαγιώτας έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του ΚΕΠΚΑ Κοζάνης από το 2000 έως σήμερα και διαπίστωσε την πρόοδο που έχει γίνει.

Το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ, Παναγιώτης Παπαθανασίου, μηχανικός, αναφέρθηκε στην θετική εξέλιξη αναφορικά με την καταβολή αποζημιώσεων από τη Δ.Ε.Η.  Α.Ε.  σε καταναλωτές που υπέστησαν ζημία στις ηλεκτρικές συσκευές από υπερτάσεις που προκλήθηκαν από διακοπές ρεύματος (το ΚΕΠΚΑ είχε λάβει πολλές τέτοιες καταγγελίες στο παρελθόν). Επίσης, στηλίτευσε την παράνομη πρακτική κάποιων καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης κατά το τριήμερο της Αποκριάς, τα οποία αύξησαν μόνο για τις ημέρες εκείνες τις τιμές τους. Τέλος, προέβη σε ένα κάλεσμα στους καταναλωτές, να ενδυναμώσουν τις τάξεις του ΚΕΠΚΑ, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Περιμένουμε όλους τους πολίτες – καταναλωτές να προσέλθουν στα γραφεία μας στο Μπλιούρειο Ίδρυμα (απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο) Δευτέρα με Παρασκευή και ώρες 08:30πμ-12:30πμ και 18:00 – 20:00.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου