Την επόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010, θα διεξαχθεί, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η ψηφοφορία, για το νέο κανονισμό, για τη σήμανση των τροφίμων.
Οι Ευρωβουλευτές θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να δώσουν, στους καταναλωτές, τη δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές των τροφίμων τους, με βάση την πληροφόρηση.
Ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι η σήμανση, με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, η οποία καταδεικνύει, με τρόπο απλό, σύντομο και κατανοητό, εάν τα ποσοστά ενός από τα βασικά διατροφικά στοιχεία (λιπαρά, κεκορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι) είναι υψηλά, μέτρια ή χαμηλά, με τη χρήση του κόκκινου, πορτοκαλί ή πράσινου χρώματος, αντίστοιχα, είναι καλύτερα κατανοητή, από τους καταναλωτές. Έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ., το προηγούμενο φθινόπωρο, κατέδειξε, ότι, κατά μέσο όρο, τη σήμανση με βάση των Η.Σ.Δ. κατανοούν 46,70% των καταναλωτών, ενώ τη σήμανση με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη κατανοούν 66,94% των καταναλωτών. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, πρέπει να αναγράφεται ο κατάλογος, με τα 8 βασικά διατροφικά στοιχεία (ενέργεια, λιπαρά, κεκορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες). Σε αντίθεση, με τη σήμανση, που βασίζεται, σε ποσοστά της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης, την οποία προωθεί η βιομηχανία τροφίμων, ο φωτεινός σηματοδότης προσφέρει γρήγορη, επαρκή και ακριβή πληροφόρηση, για το τι περιέχει ένα τρόφιμο, χωρίς να απαιτούνται σύνθετοι υπολογισμοί.
Η Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) δήλωσε: «Ανεξάρτητες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές βρίσκουν τη σήμανση με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, που χρησιμοποιείται, από κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πιο χρήσιμη και πιο κατανοητή. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν δικαίωμα, στην απλή ξεκάθαρη και κατανοητή πληροφόρηση, για το περιεχόμενο των τροφίμων, που καταναλώνουν. Αποτελεί ζήτημα διαφάνειας. Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται και απαιτούν κατάλληλα εργαλεία, για να κάνουν υγιεινές επιλογές, αλλά ελάχιστοι, από εμάς, έχουμε το χρόνο να αναλύουμε, με λεπτομέρειες, τα συστατικά και τα διατροφικά στοιχεία, όταν ψωνίζουμε. Για αυτό, ζητάμε ένα τρόπο σήμανσης, που θα μας επιτρέπει, με μια ματιά, να κάνουμε συγκρίσεις, ανάμεσα στα διαφορετικά τρόφιμα. Την ώρα, που 1 στους 5 Ευρωπαίους είναι παχύσαρκος, δεν κατανοούμε την άρνηση παροχής κατάλληλης βοήθειας, στους καταναλωτές, ώστε να βελτιώσουν τη δίαιτά τους, εφόσον το επιθυμούν».
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν τη διατροφική σήμανση, με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη. Πρέπει να υπερασπίσουν το δικαίωμα των καταναλωτών, στην επιλογή, με βάση την πληροφόρηση, θέτοντας την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας, πάνω από τα συμφέροντα, τις φοβίες, τις κινδυνολογίες και τα άλλοθι της βιομηχανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου