Η Συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ Ν. Κοζάνης ξεκίνησε με τις δηλώσεις της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων, Αναστασίας Σιλιάφη, η οποία καλωσόρισε τους εκπροσώπους Τύπου και αναφέρθηκε εν συντομία στην Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15 Μαρτίου) και στον ρόλο του ΚΕΠΚΑ.
Κατόπιν αναφέρθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΠΚΑ Ν. Κοζάνης και έδωσε τον λόγο στα μέλη του ΔΣ.
Γιάννης Θεοφύλακτος, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Ν. Koζάνης
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα καταναλωτή.
«Όλοι έχουμε το δικαίωμα προστασίας από ψεύτικες ή παραπλανητικές διαφημίσεις ή ετικέτες σήμανσης – δικαίωμα προστασίας από ανασφαλή ή χωρίς αξία φάρμακα και άλλα προϊόντα – δικαίωμα να επιλέγουμε ανάμεσα σε αρκετά ομοειδή προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι τόσο σύνθετος, που οι ισχύοντες νόμοι δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα αυτά. Χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Κάθε χρόνο νέες χημικές ουσίες προστίθενται στα τρόφιμά μας ή ψεκάζονται στις καλλιέργειές μας. 90% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ήταν άγνωστα 20 χρόνια πριν. Αν μια νοικοκυρά δεν είναι εξειδικευμένη διατροφολόγος, μαθηματικός, χημικός και μηχανικός, δε μπορεί να ψωνίσει για την οικογένειά της ούτε να διαχειριστεί τα οικονομικά του σπιτιού της. Νέα φάρμακα τοποθετούνται στην αγορά, καθημερινά, χωρίς να είναι απαραίτητη η κατάθεση εκ των προτέρων αποδεικτικών στοιχείων ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικά για να θεραπεύσουν τις ασθένειες για τις οποίες συνιστώνται. Το ένα πέμπτο του κρέατος που καταναλώνουμε δεν ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας». Είναι ομιλία του τ. Προέδρου των Η.Π.Α., Τ. Φ. Κέννεντυ, το 1962, 47 χρόνια δηλαδή πριν.
Η ομιλία αυτή σηματοδότησε την αναγνώριση των οχτώ βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών (Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Δικαίωμα στην ασφάλεια, Δικαίωμα στην πληροφόρηση, Δικαίωμα στην επιλογή, Δικαίωμα στην εκπροσώπηση, Δικαίωμα στην αποζημίωση, Δικαίωμα στην εκπαίδευση, Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον) μέσα από την υιοθέτηση, από τον Ο.Η.Ε. των κατευθυντήριων γραμμών, για τα δικαιώματα των καταναλωτών, στις 9 Απριλίου 1985. Και, όμως, αυτά τα προβλήματα ισχύουν ακόμα και σήμερα. Τι συνέβη και δεν έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, μπροστά;
Δυστυχώς, τα δικαιώματά μας αμφισβητούνται, από την ελεύθερη αγορά και το νεοσυντηρητικό μοντέλο λειτουργίας της, που έχει αγκαλιάσει και η Ευρώπη. Όμως, οι καταναλωτές, εκτός από δικαιώματα έχουμε και ευθύνες. Οι δικές μας ευθύνες πηγάζουν, από τον ωχαδερφισμό (εγώ θα βγάζω το φίδι από την τρύπα;), από την μικρή συμμετοχή μας, σε ενώσεις καταναλωτών, όπως το ΚΕ.Π.ΚΑ., από τη λογική του καναπέ (κάποιος άλλος να αγωνιστεί για μένα, χωρίς εμένα), από την άκριτη και κακόβουλη κριτική, το τσουβάλιασμα και την απόρριψη του γεγονότος ότι κάποιος μπορεί να αγωνίζεται, για το κοινό καλό, χωρίς προσωπικό όφελος και χρειάζεται στήριξη. Αν οι καταναλωτές δε συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε, σε υπαρκτές, εθελοντικές, δημοκρατικές, ενεργές ενώσεις καταναλωτών, οι αποφάσεις των εξουσιών θα λαμβάνονται, για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας.
Οι προμηθευτές (παραγωγοί, βιομήχανοι, έμποροι, επιχειρηματίες) διαθέτουν ισχυρότατα λόμπι, τα οποία επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, συχνά, μάλιστα, υπαγορεύουν τις αποφάσεις τους. Εμείς, καθόμαστε, στον καναπέ μας και γκρινιάζουμε.
Το μέλλον, για τους καταναλωτές, προδιαγράφεται ζοφερό. Είναι ώρα να οργανωθούμε, να γίνουμε μέλη στο ΚΕ.Π.ΚΑ., να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Είναι ώρα να κάνουμε το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. πραγματικότητα.
«ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Αφιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή του 2010 στην βιώσιμη κατανάλωση, αυτήν που σέβεται το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καταστατικό στόχο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νομού Κοζάνης. Σήμερα, που η πλειοψηφία των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων επιτέλους ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα μπορούσαμε παρά να υπενθυμίσουμε σε όλους τις πάγιες αντιλήψεις μας.
Η Βιώσιμη Κατανάλωση συμβάλει και στην βιώσιμη παραγωγή σε όλα τα στάδιά της («από το χωράφι στο ράφι»). Ο βιώσιμος καθημερινός τρόπος ζωής μας, οι βιώσιμες καθημερινές επιλογές μας (τρόφιμα- μεταφορές- καύσιμα- απορρίμματα-διαχείριση νερού κτλ.) είναι αυτές που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση υπέρ του περιβάλλοντος.
ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η Διαχείριση του Τοπικού Πόρου Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβίασης των αρχών της βιωσιμότητας (αειφορίας).
Στο σημείο αυτό, δηλώνουμε την απόλυτη στήριξη και συμφωνία μας με την ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Οι επαγγελματίες του Πόρου Βιώσιμης Ανάπτυξης ας σιωπήσουν και ας ακούσουν επιτέλους την φωνή της κοινωνίας.
Καταρχάς, είναι κομβικό να προστεθεί στην ονομασία του Πόρου η λέξη «Βιώσιμη», ώστε να θυμόμαστε πάντοτε ότι πρόκειται για κονδύλια που αφορούν όχι τις παρούσες, αλλά τις επόμενες γενιές. Τις γενιές που θα πρέπει να ζήσουν σε μία περιοχή κατεστραμμένη περιβαλλοντικά και με μεγάλο δείκτη ανεργίας, μετά την εξάντληση του ορυκτού της πλούτου.
Κατά τη γνώμη μας, η διαχείριση του Πόρου δεν είναι σύννομη. Τα περισσότερα έργα παραβιάζουν ευθέως το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 20 του νόμου 2446/1996, που αναφέρεται μόνον σε έργα «υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος». Τα περισσότερα έργα παραβιάζουν ευθέως την κοινή λογική μας, παραβιάζουν ευθέως τα δικαιώματα των επόμενων γενιών.
Πολλά έργα παραβιάζουν ακόμη και την ισχύουσα υπουργική απόφαση του 2008, καθώς κινούνται εκτός αυτής. Όμως, η ισχύουσα υπουργική απόφαση (του 2008) είναι σύννομη; Κινείται μέσα στα πλαίσια που ο νόμος (άρθρο 20 του ν. 2446/1996) την εξουσιοδότησε ή όχι; Ή μήπως υπερβαίνει τα όρια αυτά και συνεπώς είναι αντισυνταγματική, παραβιάζουσα το άρθρο 43§2 του Συντάγματος;
Η άποψή μας και η προσωπική μου άποψη ως νομικού (νομικού που έχει ασχοληθεί ειδικά με θέματα αειφόρου ανάπτυξης) είναι ότι η υπουργική απόφαση του 2008 (ΥΑ Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/456/οικ.575 ΦΕΚ Β 12 2008) είναι αντισυνταγματική, καθόσον εκφεύγει της εξουσιοδοτήσεως που ο ίδιος ο νόμος της παρέχει.
Απευθύνουμε από το βήμα αυτό πρόσκληση στον κ. Νομάρχη Κοζάνης να δεχθεί την διεξαγωγή γνωμοδότησης νομικού περιεχομένου από Καθηγητή Πανεπιστημίου για το εάν είναι συνταγματική η ισχύουσα υπουργική απόφαση ή όχι. Εάν γίνει δεκτή η πρότασή μας, θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να ανατεθεί η σχετική πρωτοβουλία σε ΜΚΟ της περιοχής (όπως το ΚΕΠΚΑ και η Οικολογική Κίνηση – και όχι μόνο), με χρηματοδότηση από τα κονδύλια της Νομαρχίας ή και του ίδιου του πόρου (η δαπάνη είναι πολύ μικρή, ιδίως εάν συγκριθεί με τις αμοιβές του Συμβούλου Διαχείρισης και της Επιτροπής Παρακολούθησης, οι οποίες συνολικά ξεπερνάνε το 3% και κακώς κατά τη γνώμη μας ορίζονται ποσοστιαίως).
Πέραν τούτων, το βασικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η διαχείριση της μεταλιγνιτικής περιόδου. Ας σκεφτούμε όλοι ότι οι επόμενες γενιές δεν εκπροσωπούνται ούτε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ούτε στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Οι επόμενες γενιές δεν εκπροσωπούνται στα κέντρα αποφάσεων για τα κονδύλια που αφορούν τις ίδιες (τις επόμενες γενιές δηλ.). ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
ΚΕ.Π.ΚΑ. ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συνεχίζεται και κατά το 2010 η επιτυχημένη προσπάθεια του ΚΕΠΚΑ Κοζάνης για επιστροφή στους δανειολήπτες των παρανόμως καταβληθέντων (έξοδα φακέλου στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων).
Έως τώρα έχουμε δεχθεί περί τις 300 σχετικές καταγγελίες και οι μισές έχουν ήδη διεκπεραιωθεί απλώς και μόνο με την παρέμβαση του ΚΕΠΚΑ Κοζάνης. Οι καταναλωτές πήραν πίσω τα λεφτά τους.
Αναμένουμε και τους δανειολήπτες όλων των περιοχών του Νομού να αναζητήσουν πίσω τα λεφτά τους. Ιδιαίτερα καλούμε τους δανειολήπτες της Πτολεμαΐδας να έλθουν κοντά μας και να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους.
Καλούμε τους δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο από το 2001 έως το 2003 να προσέλθουν στο ΚΕΠΚΑ Κοζάνης και να τους εξηγήσουμε τα δικαιώματά τους, διότι αναγνωρίστηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου ότι τα επιτόκια ήταν παράνομα διογκωμένα. Κάθε δανειολήπτης αυτής της κατηγορίας δικαιούται να αναζητήσει την επιστροφή ποσού άνω των 5000€.
Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για κατάργηση όλων των όρων που είναι σε βάρος του καταναλωτή και που οι περισσότεροι κρίθηκαν παράνομοι. Καλούμε και τις υπόλοιπες Τράπεζες να πράξουν το ίδιο για να στηρίξουν τον κοινωνικό ιστό σε συνθήκες κρίσης.
Υπενθυμίζουμε στους επαγγελματίες – επιχειρηματίες ότι, μετά το νόμο που ψηφίστηκε, μπορούν να προβούν σε ρύθμιση των ενήμερων, αλλά και των ληξιπρόθεσμων δανείων τους. Η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου 2010.
Αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ:
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι η τοπική κοινωνία εμπιστεύεται το ΚΕ.Π.ΚΑ. και μας εμπιστεύεται πολύ σοβαρές καταγγελίες. Μεταξύ των καταγγελιών που δεχθήκαμε τελευταία είναι και:
- ομαδική καταγγελία για το θέμα της απόσυρσης αυτοκινήτων έως τις 02-11-2009,
- ομαδική καταγγελία αναφορικά με την υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά του νερού στον Πολύρραχο,
- καταγγελία για διερεύνηση της νομιμότητας της προσαύξησης του 80% στους λογαριασμούς για το νερό από τις δημοτικές επιχειρήσεις,
- καταγγελία για διερεύνηση της νομιμότητας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Η κινητοποίηση αυτή της κοινωνίας γεννά περισσότερες ευθύνες για εμάς, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ Ν. Κοζάνης, αλλά και για κάθε απλό μέλος, το οποίο και το καλούμε να συμβάλει το καθένα με τις δυνάμεις του.
Όπως βλέπουμε, η ατζέντα του καταναλωτικού κινήματος αφορά τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της ‘καθημερινότητας’ του πολίτη.
Από τα ανωτέρω νομίζω πως συνάγεται ότι το καταναλωτικό κίνημα και οι ενώσεις καταναλωτών αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας του καταναλωτή και του πολίτη κατά την σημερινή οικονομική κρίση. Τελευταία γραμμή άμυνας και πιο ρεαλιστική, καθόσον διακυβεύονται αγαθά χειροπιαστά και καθημερινά, για τα οποία ευελπιστούμε ότι θα αφυπνιστεί ο υπνωτισμένος καταναλωτής και θα μεταβληθεί σε ενεργό πολίτη, ώστε να κατορθώσει να ανατρέψει το αρνητικό τοπίο της παγκοσμιοποίησης.
Προτρέπουμε τους καταναλωτές του Νομού μας να αγκαλιάσουν το ΚΕ.Π.ΚΑ. και να γίνουν ενεργά μέλη αυτού, εκδηλώνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για την εγγραφή τους σε αυτό. Θα μας βρουν στο Σωκράτειο Μπλιούρειο Ίδρυμα σε καθημερινή βάση και τις ώρες από 10:00 έως 12:00.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα Μ.Μ.Ε. για τη θετική τους προσφορά στους στόχους που έχει θέσει το ΚΕ.Π.ΚΑ. και όλους τους καταναλωτές και τους φορείς που ενεργά και συνειδητά συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού.
Σας ευχαριστώ.
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Ο Αντιπρόεδρος, κ. Θωμάς Παπαγιώτας, γεωπόνος, αναφέρθηκε στα οκτώ βασικά δικαιώματα των καταναλωτών, όπως αυτά πρωτοαναφέρθηκαν στην ομιλία του τότε Πρόεδρου των ΗΠΑ, J.F. Kenndedy, το 1962, δηλαδή: Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Δικαίωμα στην ασφάλεια, Δικαίωμα στην πληροφόρηση, Δικαίωμα στην επιλογή, Δικαίωμα στην εκπροσώπηση, Δικαίωμα στην αποζημίωση, Δικαίωμα στην εκπαίδευση, Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Για τα δικαιώματα αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, καθώς δεν μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι που αυτά θέτουν εκπληρώθηκαν πλήρως.
Ο κ. Παπαγιώτας αναφέρθηκε σε απλές, καθημερινές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, προκειμένου να ωφελήσει το περιβάλλον (ανακύκλωση, αποφυγή μετακίνησης με το αυτοκίνητο, κλείσιμο των ηλεκτρικών συσκευών από το κουμπί on/off, εξοικονόμηση νερού κατά την καθημερινή χρήση κτλ). Τέλος, ο κ. Παπαγιώτας έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του ΚΕΠΚΑ Κοζάνης από το 2000 έως σήμερα και διαπίστωσε την πρόοδο που έχει γίνει.
Ο Ταμίας του ΚΕΠΚΑ, κ. Γεώργιος Βουχάρας, συνταξιούχος κτηνίατρος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να κηρύξουμε ανελέητο πόλεμο κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας» και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να επιλέγουμε φθηνά προϊόντα καλής ποιότητας.
Το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ, Παναγιώτης Παπαθανασίου, μηχανικός, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αύξησης του Φ.Π.Α. και του ειδικού φόρου στα καύσιμα και κάλεσε τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να απορροφήσουν την αύξηση αυτή υπέρ του καταναλωτή. Ενημέρωσε, τέλος, τους εκπροσώπους του τύπου ότι πλέον το ΚΕ.Π.ΚΑ. Ν. Κοζάνης διαθέτει το δικό του blog (kepkakozanis.blogspot.com), ενώ διαθέτει και σελίδα στο facebook.
Το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ, Ειρήνη Σαριόγλου, υπεύθυνη του γραφείου του ΚΕΠΚΑ, αναφέρθηκε στις καταγγελίες που δέχεται το ΚΕΠΚΑ Ν. Κοζάνης κατά το έτος 2009 έως και σήμερα. Οι καταγγελίες αυτές ήταν περίπου 600 τον αριθμό και αφορούν κυρίως τις Τράπεζες, τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, καθώς και προϊόντα ένδυσης – υπόδησης, ηλεκτρικά προϊόντα κτλ. Οι καταγγελίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους επιλύονται υπέρ του καταναλωτή. Τέλος, ανέλυσε τον απλούστατο τρόπο με τον οποίο ο κάθε καταναλωτής μπορεί να προσφύγει στο ΚΕΠΚΑ.
Τέλος, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ, κα Αναστασία Σιλιάφη, διατροφολόγος, έκλεισε την Συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενη στο κύριο θέμα της ημέρας, δηλ. το Περιβάλλον, Ανέλυσε τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον και τόνισε ότι όταν οι ενέργειες αυτές αποκτήσουν μαζικότητα, τότε η περιβαλλοντική ωφέλεια θα είναι αξιοσημείωτη. Τέλος, προέβη σε ένα κάλεσμα στους καταναλωτές, να ενδυναμώσουν τις τάξεις του ΚΕΠΚΑ, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Περιμένουμε όλους τους πολίτες – καταναλωτές να προσέλθουν στα γραφεία μας στο Μπλιούρειο Ίδρυμα (απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο) Δευτέρα με Παρασκευή και ώρες 10-12 πμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου